Légy te is zöldebb, légy te is szabadabb!

Az alábbiakban néhány egyszerű tippet olvashattok, amivel zöldebbé tehetitek otthonotokat és életeteket. Csökkentsük ökológiai lábnyomunkat! Minden egyes lépés számít!  Legyen a zöld az új trend!

  1. Állítsd alacsonyabb hőfokra a termosztátot! (Öltözz fel fűtés helyett. Alváshoz egyébként is sokkal ideálisabb a 19-20 fok.)
  2. Fogmosás közben zárd el a vizet! Ne pazaroljunk feleslegesen, így is kevés van belőle.
  3. Használj textil bevásárlótáskát! Nem csak környezetkímélőbb, mint a nylon szatyor, de sokkal-sokkal menőbb is. A műanyag szatyrok hatalmas terhelést jelentenek a környezetnek. Válassz egy hozzád illő textil darabot, és irány a bolt!
  4. Nem kell mindig ásványvizet venni. Vigyél magaddal palackot, amit újra és újra feltölthetsz. Ha unod a sima palackokat, ma már egyedi vizespalackok közül választhatsz, amivel a kedved is feldobhatod. Ha unod a vizet, főtt teát, készíts házi limonádét, smoothie-t!
  5. Húzd ki az elektronikai eszközöket, ha nem használod! Feleslegesen fogyasztod az áramot! A stand-by üzemmód is energiát használ.Hasznos lehet egy kapcsolós elosztót beszerezni. 
  6. Ne használj szárítógépet! Teregess ki! Még akkor is, ha macerás. Egy szárítógép rengeteg energiát használ. A szabadon száradó ruha illata összehasonlíthatatlan.
  7. Moss és mosogass alacsony hőfokon. A hatékonyságot ecettel növelheted ebben az esetben.
  8. Mondanunk sem kell, hogy a hulladékot gyűjtsd szelektíven! 4 tárolót különíts el: papír, konyhai lebomló hulladék, üveg, fém és műanyag. 
  9. Amire nincs már szükséged, azt hasznosítsd újra vagy ajándékozd el. Légy kreatív, adj új funkciót ezeknek a tárgyaknak!
  10. Ha teheted komposztálj!
  11. Izzóidat cseréld LED-re! Hosszabb élettartamúak és kevesebbet fogyasztanak!
  12. Vásárolj helyi termelőktől! Az élelmiszerek utaztatása környezetterhelő. keresd fel a hozzád leközelebbi piacot! Garantáltan jó élményekkel gazdagodsz!
  13. Tisztítószereidet cseréld le környezetbarátra! Az ecet, szódabikarbóna, citrom, mosódió természetes csodaszerek. hagyjuk a kemikáliákat másra.
  14. Ha tudod, gyűjtsd az esővizet.Így kevesebb ivóvíz kell az öntözéshez, és a virágok is jobban szeretik. 
  15. Csökkentsd a húsfogyasztást! Egy kiló hús előállításához sokkal több természeti erőforrás kell, mint egy kiló növényi táplálék előállításához.
  16. Örök klasszikus: autózz kevesebbet! Helyette sétálj vagy pattanj bicajra! Mondanunk sem kell az előnyeit. 
  17. Ne nyomtass ki mindent! A nyomtató is energiát használ, a papírhoz pedig fát vágnak ki. Már rengeteg olyan alkalmazás van telefonokra is, ahol meg tudod őrizni a szükséges anyagokat.
  18. Használj újratölthető elemeket!A kidobott elemek veszélyes hulladéknak minősülnek. 
  19. Hagyd el a papírtörlőket, helyette használj konyhai textíliákat.
  20. Ültess fákat! 
  21. Mielőtt vásárolsz, gondold végig, hogy valóban szükséged van-e az adott dologra.
  22. Zuhanyozz gyorsan. 
  23. Állítsd be a hűtő, mélyhűtő és bojler hőmérsékletét.A hűtőt pl. középső fokozatra. A bojler se melegítsen feleslegesen. 
  24. Mondd le a postai úton érkező katalógusokat, ne kérj szóróanyagot. A papír alapú banki kivonatok is feleslegesek. Mindezt már a neten is megnézheted.
  25. Válts víztakarékos csaptelepekre, zuhanyfejekre.
  26. Add tovább tudásod! Mutass jó példát környezetednek! 

Ha mindezt végig olvassuk, nem is olyan hajmeresztő. Gondold végig, hogy ezekből mit tudsz megvalósítani, és láss hozzá már ma!